Jesteśmy pewni jakości Wody Opolanki! Każdego miesiąca, nasze Laboratorium prowadzi w Opolu badania jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Próbki pobierane są z ośmiu różnych punktów, uzgadnianych corocznie z Sanepidem a rozmieszczonych równomiernie na mapie sieci wodociągowej miasta. Wszystko po to, by zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, kontrole obejmowały porównywalny obszar.
Badania jakości wody prowadzone są przez Laboratorium WiK w trybie ciągłym - dzięki czemu mamy pewność, że woda dostarczana w Opolu do spożycia jest zarówno bezpieczna, jak i możliwie najlepszej jakości. Wyniki, do zapoznania z którymi zapraszamy Państwa na tej stronie, stanowią podsumowanie analiz z punktów zgodności na terenie sieci wodociągowej Opola w danym miesiącu.
Zapoznaj się z wynikami badań naszego laboratorium:
Wyniki badania jakości wody_sierpień 2024.pdf (463,27KB)
Kwartalna ocena jakości wody Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Opolu:
Ocena jakości wody Powiatowego Inspektora Sanitarnego w II kwartale 2024 r.pdf (217,41KB)
Dowiedz się więcej o usługach Laboratorium WiK w Opolu
Podstawowe informacje o wodzie i jej właściwościach
Nawet, jeśli chemia nie była czyimś ulubionym przedmiotem, bez problemu rozszyfruje wzór H2O - tlenek wodoru, czyli woda. W zależności od czynników zewnętrznych, może występować w trzech stanach skupienia:
Niemniej, samo słowo "woda", jako nazwa związku chemicznego, może się odnosić do każdego stanu skupienia. Woda jest bezbarwna, bezwonna, pozbawiona smaku i kalorii. Jest niezbędna do życia wszystkim organizmom na Ziemi - bez niej nie przetrwałby żaden człowiek, zwierzę, czy roślina. Najwięcej soli mineralnych zawiera woda morska i wody mineralne. Najmniej - woda z opadów atmosferycznych.
Wodę o małej zawartości składników mineralnych nazywamy wodą miękką, natomiast zawierającą znaczne ilości soli wapnia i magnezu - wodą twardą. Woda występuje głównie w oceanach, które pokrywają 70,8% jej powierzchni, ale także w rzekach, jeziorach i w postaci stałej w lodowcach. Część wody znajduje się pod powierzchnią ziemi lub w atmosferze (chmury, para wodna). Dla celów spożywczych i przemysłowych, w wielu przypadkach przed zastosowaniem musi zostać uzdatniona.
Właściwości wody: